Sprog:  Danish  English

Opdrætter:

 
Pernille Kristensen
&
Mads T. Olesen
Hobrovej 118
9560 Hadsund
Danmark
Tlf.: +45 4031 3099
www.safkankedis.dk

 - E-mail -
 


Our studboy
 HTML validering

CSS validering


 

FAQ Katte

Startside » Avl og Opdræt

Avl og opdræt

I den seneste tid er interessen for katte steget kraftigt. Især racekatte er blevet populære. Dette betyder, at der er kommet flere opdrættere til. Nogle seriøse, andre mindre seriøse, og så har vi den gruppe, som laver killinger udelukkende for at tjene penge, hvor kattene lever under uetiske forholde. Heldigvis tilhører de færreste den sidste kategori, som også kaldes BYBERE.
De fleste opdrættere har en stor interesse og respekt for kattene og racen.

Nedenfor er beskrevet nogle punkter som er hver at vide inden man køber kat eller planlægger at starte et opdræt af en bestemt katterace.

 

  •  At holde Avlskatte
  •  Ansvarligt opdræt
  •  Før du starter katteopdræt
  •  Avlshan
  •  

    At holde Avlskatte

    Vil man holde avlskatte, bør man holde kattene indendøre. En avlskat bør ikke gå løs udenfor, da den så risikerer at parre sig med andre katte, som man ikke kender baggrunden ved.
    Derfor har de fleste opdrættere opsat løbegårde, så katten kan gå frit ude uden, at den får mulighed for at gå løs. Man kan sagtens begrænse kattens frihed uden den lider nogen nød, men det kræver omtanke og indsigt i kattens adfærdsmæssige behov.
     

    Ansvarligt opdræt

    En ansvarlig opdrætter har sat sig et mål i sit opdræt. Det kan fx. være at forbedre racen, sikre racen sundhed eller udbrede racen.
    Der bliver testet for genetiske sygdomme, og opdrætteren forsøger at mindske dem ved at udelukke dårlige avlsdyr. Desuden vil en ansvarlig opdrætter holde racen raceren, og ikke lave krydsningsparringer med andre racer. Ligeledes vil en ansvarlig opdrætter undgå indavl i større mængder, og altid trække stamtavler på sine killinger. Et mål for en ansvarlig opdrætter er at lave killinger, der er bedre end forældredyrene, så racen styrkes.

    En uansvarlig opdrætter bruger avlskatte af mindre god kvalitet, og får killinger af mindst ligeså dårlig kvalitet. Der bliver ikke testet for genetiske defekter. Man har ikke et mål om at forbedre racen som sådan, men avler bare for sjov eller for at tjene penge. En uansvarlig opdrætter behandler ofte deres katte godt, men mangler forståelse for det overordnede mål med opdræt og videreførsel af genetiske variationer.

    En dårlig opdrætter producerer mange kuld pr. år med flere racer eller blandinger. De tester ikke for genetiske sygdomme, og har bestemt heller ingen vision om at styrke racen. De avler primært for pengenes skyld, og antallet af killinger er ofte det primære mål på bekostning af kattens trivsel.

     

    Før du starter katteopdræt

    Det er vigtigt du går ind i opdræt af seriøse grunde, og ikke fordi du synes, at du har en sød og smuk kat, som du gerne vil have en kopi af.
    Det er vigtigt at vide, at en kat bliver mere territoriebevidst efter avl, og risikoen for dødelige sygdomme øges ved avl.
    Hvis du vil være en ansvarlig opdrætter, er det også vigtigt du gør dig klart, at det er en hobby, der ligesom alle andre hobby'er koster penge. Det er dyrt at gå til dyrlæge, og en ansvarlig opdrætter har mange dyrlægebesøg om året. Desuden koster det penge hver gang man skal have en kat parret, medmindre man har en fertil hankat gående, hvilket ikke kan anbefales, hvis man samtidig gerne vil have et pænt hjem (se punktet avlshan).
    Du bør vide, at der hver eneste dag bliver indleveret katte og killinger på landets katteinternatter. Det er et faktum, at der fødes flere katte end der er efterspørgsel på. Derfor vil mange katte på internatter blive aflivet.
    Enhver der påtænker at avle på sin kat, bør derfor gøre sig klart, at det ikke altid er let at komme af med killingerne til et godt og solidt blivende hjem. Nogle killingekøber mister interessen for katten, og bringer den på et katteinternat eller måske, hvis du er heldig finder et nyt hjem til katten. Som en ansvarlig opdrætter bør du derfor kunne garantere 100%, at ingen af dine killinger nogensinde vil ende op på et kattehjem, så længe du lever! Du skal med hånden på hjertet være indstillet på selv at beholde dine killinger, hvis ikke det er muligt at komme af med dem til ansvarlige mennesker. En ansvarlig opdrætter bør altid være villig til at hjælpe køberen med et nyt hjem til katten eller tage den retur, hvis det skulle blive nødvendigt.

     

    Avlshan

    En hankilling er sød, kælen og kærlig, men når han bliver voksen vil han blive en Hankat. En hankat er en strintende, asocial, støjende og kampklar kat, som kun har DAMER i hovedet.
    Der er ganske få tilfælde, hvor hankatten er sød og rar, men det er langtfra det normale. Afhængig af racen er en hankat altid mere eller mindre dominant. Hos nogle racer er det utænkeligt, at hankatten kan være sammen med andre katte - medmindre det er en hunkat i løbetid. Mens der ved andre racer kan være mulighed for at hankatten kan acceptere andre neutraliserede katte og killinger.

    Hvis man anskaffer sig en hankat, vil han ikke kunne leve sammen med resten af katteflokken. Har man fertile hunkatte, vil han parre dem tilfældigt. Derudover vil en fertil hankat strinte i hele huset. Det ligger til kattens adfærd. Er man heldig så starter den først med at afmærke sit territorium, når den oplever hunkatte i løbetid. Har en hankat strintet gennem længere tid, er det ikke givet, at den stopper med at strinte igen, - Og heller ikke, fordi den bliver kastreret.
    Ikke alle hunkatte og kastrerede hankatte kan lide fertile hankatte, som er stærkere end dem selv. Derfor vil der ofte opstå store magtkampe, hvor slagsmål er uundgåeligt. Både strint og tæsk er en realitet, hvis man holder fertile hankatte i en katteflok.

     

    Klik her for at komme til toppen af siden