Sprog:  Danish  English

Opdrætter:

 
Pernille Kristensen
&
Mads T. Olesen
Hobrovej 118
9560 Hadsund
Danmark
Tlf.: +45 4031 3099
www.safkankedis.dk

 - E-mail -
 


Our studboy
 HTML validering

CSS validering


 

FAQ Katte

Startside » Før du køber kat

Før du køber kat

Før man køber kat, skal man gøre sig klart, at man samtidig anskaffer sig et nyt familiemedlem. Derfor bør anskaffelsen være velovervejet og gennemtænkt. Det er meget vigtigt, at alle i familien er indforstået med anskaffelsen, og vil tage medansvar for kattens trivsel.
Pasning og pleje er altid de voksnes ansvar, og de bør derfor kunne afse tid til at tage sig af katten.

Katten er det perfekte kæledyr. Man har altid selskab og en at tale med. Katten besidder en naturlig ro, som smitter af på os mennesker. Det er meget beroligende og afstressende at sidde med en spindende kat på skødet, eller ligge tæt med katten i sin seng, så man kan mærke dens lune pels, samtidig med den spinder og ælter blidt. Så glemmer man helt hverdagens stress. Det er også bevisligt, at katte har en egenskab til at sænke blodtrykket hos folk, som ellers lider af forhøjet blodtryk. Det gør den pga. sin naturlige ro, som smitter af på menneskene.

 

Langhåret eller korthåret kat

Det afhænger af hvor meget tid du vil bruge på din kat. Nogle langhårede racer som fx persere kræver daglig pelspleje, mens de korthårede racer kan klare det selv. Der findes også semilanghårede racer, som fx den tyrkiske van, der er i stand til selv at klare sin pels.
Alle katte fælder, men faktisk fælder korthårede racer lidt mere end de langhårede racer. Til gengæld er deres hår ikke så lange, så de ses måske ikke så meget. Men man skal forberede sig på, at finde kattehår i tøj og møbler uanset om man vælger en korthåret eller en langhåret kat.

 

Racekat eller huskat

Man skal gøre sig klart, om man bare vil have en kælekat eller også gå på udstilling med katten. Vil man have en udstillingskat skal man have en racekat med stamtavle.
Andre vælger også racekat af den grund, at de gerne vil have en "speciel" kat. Eller gerne vil vide sig sikker på, hvor katten kommer fra.
Der findes mange forskellige racekatte, som hver har helt deres egen fremtoning og temperament, størrelse og udseende. Fordelen ved en racekat er, at man har nogle retningslinjer for, hvordan katten bliver når den vokser sig stor. Det har man ikke ved køb af huskat eller blandingskat.

 

Han eller hunkat

Hankatten er generelt større og kraftigere end hunkatten, som er spinklere i det.
En hankat skal kastreres, hvis man vil undgå at den strinter, hvilket lugter slemt. Men bliver en hankat kastreret, så vil den også blive det sødeste og blideste væsen man kan forestille sig.
En ikke steriliseret hunkat vil gå i løbetid ca. hver 3. uge, og her vil den klage sig meget, og den bliver uudholdelig at være sammen med. Derfor kan man enten vælge at lade den sterilisere eller give den p-piller. Herved undgås også pludselige killinger, som måske ikke er ønsket.
Mit råd er, at alle katte som ikke skal bruges til avl bliver neutraliseret, så man undgår de mange ubehageligheder, som hører med til fertile katte.

 

Hvor køber man kat

Huskatte købes gennem annoncer eller på dyreinternat, mens racekatte købes hos registrerede opdrættere. Husk at for man kan kalde en kat en racekat, skal der medfølge en stamtavle. Blandingskatte er ikke racekatte som sådan.
Racekatte er ofte dyre og koster flere tusinde kroner, mens huskatte er gratis eller næsten gratis. Fælles for om man vælger det ene eller det andet, er at det er vigtigt, at man besøger det sted, hvor man planlægger at købe katte fra. Man skal kun købe en kat, hvis man synes den kommer fra et hjem, hvor den bliver behandlet godt og lever under ordentlige forhold.
Det gælder for alle killinger, at jo bedre præget og socialiserede de er på andre katte, mennesker og børn i deres første 12 leveuger, des bedre tilknytning til mennesker får de senere i livet.
Du kan også vælge at købe voksne katte. De laver ikke helt så mange ulykker som killinger, der er fyldt med spilopper. Du vil her have mulighed for at se den voksne kats temperament, og vurdere om den passer til dig og din familie.


En eller flere katte

Lykken er en kat i huset, og to katte giver dobbelt lykke. Især kattene har stor glæde af hinanden, hvis du anskaffer dem samtidigt. Ved flere katte behøver man ikke have dårlig samvittighed, hvis man er væk hele dagen, da de sammen kan dække deres sociale behov. Har man først haft to katte, og set hvordan de leger og sover sammen, så er man ikke i tvivl om, at man altid bør have flere katte sammen.
Kattens tilknytning til mennesker bliver ikke mindre af at have flere katte. Tværtimod har man dobbelt så mange glæder ved to katte.
Især indekatte har stor glæde af at være to, så de kan få dækket deres sociale behov på de områder, hvor vi mennesker ikke er tilstrækkelige. Og det er altid en fryd at se to katte ligge i ske sammen, eller leje så gulvene gynger.

 

Klik her for at komme til toppen af siden