Sprog:  Danish  English

Opdrætter:

 
Pernille Kristensen
&
Mads T. Olesen
Hobrovej 118
9560 Hadsund
Danmark
Tlf.: +45 4031 3099
www.safkankedis.dk

 - E-mail -
 


Our studboy
 HTML validering

CSS validering


 

FAQ Katte

Startside » Neutralisering

Neutralisering

Der er mange grunde til at lade sin kat neutralisere.
For begge køns vedkommende vil en neutralisering betyde, at katten bliver et bedre selskabsdyr for menneskene. Den vil ikke længere være så territoriebevidst, som fertile katte (ikke neutraliserede katte). Risikoen for at katten løber væk mindskes betydeligt samtidig med, at man i større grad undgår, at katten kommer op at slås med dertil hørende dyrlægeregninger pga. behandling for bidsår og sygdomme. Derudover mindskes risikoen for katten bliver kørt ned betydeligt, da katten ikke løber så langt omkring.
Holder man fertile katte inden døre, så vil katten plages af frustrationer, da den ikke kan komme ud og parre sig, sådan som instinktet siger den skal. Det er ikke usædvanligt, at fertile katte bliver så frustrerede, at de holder helt op med at spise, eller at hankatte løber skrigende rundt, fordi deres instinkt fortæller dem, at det er tid til at jage damer.

For hankatte gælder det, at katten ofte bliver mindre aggressiv overfor både andre katte, mennesker og andre dyr. Desuden vil en hankat, der neutraliseres inden den bliver kønsmoden normalt ikke strinte.
Neutraliserer man først efter, at katten er begyndt at strinte viser undersøgelser, at 20 % af hankattene stadig strinter efter neutraliseringen, men i mindre og knap så ildelugtende grad.
Desuden vil man ved kasteration af hankatten fjerne risikoen for udvikling af testikelkræft.

For hunkatte gælder det, at katten ikke længere kommer i løbetid, hvilket er et problem hos katte, som færdes udendørs, da de let risikerer at blive parret med det resultat, at der kommer uønskede killinger. Mange uønskede killinger bliver hvert år aflivet, eller får en kummerlig opvækst pga., at der er langt flere killinger tilgængelige end der er efterspørgsel efter.
Et alternativ til en neutralisering er at give hunkatten p-piller. Det kan også gå i en kort periode, hvis man har tænkt sig at bruge hunkatten til avl på et senere tidspunkt. Men der er ved alle hormonbehandlinger bivirkninger. Selv kortvarig brug af p-piller til katte giver en øget risiko for kræft i både livmoder, æggestokke og brystet, og bør derfor kraftigt undgås.
Derudover skal man for at undgå en løbetid huske, at give katten sin pille til tiden. Hvis det glemmes en enkelt gang eller gives på et for sent tidspunkt risikerer man, at katten allerede er med killinger, og når man så fortsætter med p-pillerne, vil katten som regel føde misdannede killinger.

Man kan med fordel neutralisere katten allerede før den bliver kønsmoden. Det er bevist, at killinger og unge katte lettere kommer over en neutralisering med dertilhørende narkose end ældre katte.
De fleste dyrlæger anbefaler en neutralisering af katte i alderen 5 måneder eller med en kropsvægt på 2 kg.

 

Tidlig neutralisering

Med tidlig neutralisering menes der inden katten når 4 måneders alderen, eller vejer under 2 kg.
Der er på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkelig videnskabelig information tilgængeligt til at afgøre, hvornår det bedste tidspunkt er, at neutralisere sin kat.
Der er dog lavet kontrollerede studier vedrørende tidlig neutralisering, men disse er lavet på tilfældig udvalgte og ikke sammenlignelige dyr, som kommer fra forskellige miljøer.
Derfor vil jeg ikke komme ind på det meget følsomme emne her, men lade det være op til en selv at læse de forskellige argumenter på andre hjemmesider vedr. emnet. Så må man beslutte sig ud fra hvad man læser om emnet.

 

Klik her for at komme til toppen af siden